De voordelen van biologisch katoen in de kledingindustrie

Biologisch katoen is een katoensoort die wordt verbouwd met methoden en materialen die een lage impact hebben op het milieu. In tegenstelling tot conventioneel katoen, dat vaak wordt behandeld met allerlei chemicaliën, wordt biologisch katoen verbouwd zonder het gebruik van pesticiden, synthetische meststoffen of genetisch gemodificeerde zaden. In plaats daarvan vertrouwen boeren op natuurlijke methoden, zoals vruchtwisseling en het gebruik van natuurlijke vijanden, om ziekten en plagen te bestrijden.

Milieuvoordelen van biologisch katoen

Een van de belangrijkste voordelen van biologisch katoen is dat het beter is voor het milieu. Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Science & Technology resulteert biologische katoenteelt in 91% minder waterverbruik en 46% minder energieverbruik in vergelijking met conventionele katoenteelt. In deze studie ontdekten onderzoekers dat biologische katoenteelt resulteerde in een aanzienlijk lagere milieu-impact dan conventionele katoenteelt in termen van aardopwarmingspotentieel, verzuringspotentieel en eutrofiëringspotentieel. (1)

De impact van biologisch katoen op boeren

Een ander voordeel van biologisch katoen is dat het vaak als beter wordt beschouwd voor de boeren die het verbouwen. Conventionele katoenteelt kan schadelijk zijn voor boeren, zowel financieel als fysiek. Omdat conventioneel katoen vaak wordt behandeld met verschillende chemicaliën, lopen boeren mogelijk het risico om aan deze chemicaliën te worden blootgesteld. Bovendien kan de conventionele katoenteelt duur zijn vanwege de behoefte aan chemische inputs, en riskant vanwege de volatiliteit van de katoenprijzen. Uit een onderzoek naar een vergelijking van biologische en conventionele katoenteelt in India bleek dat biologische katoenteelt winstgevender was voor boeren en minder schadelijk voor hun gezondheid, omdat er geen blootstelling aan giftige chemicaliën nodig is. (2)

Biologisch katoen in streetwear

Biologisch katoen wordt ook steeds populairder in de streetwear. Steeds meer streetwearmerken beginnen kleding van biologisch katoen aan te bieden, omdat consumenten zich steeds meer bewust worden van de impact van hun kledingkeuzes op het milieu. Merken als Patagonia, Allbirds en Vans gebruiken biologisch katoen in hun producten. Met name streetwearmode is een modesegment dat jonge mensen aanspreekt en de generatie die opgegroeid is en zich bewust is van de impact van hun consumptiegewoonten op het milieu. In die zin is biologisch katoen een uitstekend alternatief, omdat het de milieu-impact van kledingproductie kan verminderen. (3)

Alternatieven voor biologisch katoen:

Een alternatief voor biologisch katoen is gerecycled katoen. Gerecycled katoen wordt gemaakt van textielafval, zoals oude kleding, dat wordt afgebroken en verwerkt tot nieuw garen. Dit proces gebruikt minder energie en water in vergelijking met conventionele katoenteelt en helpt de hoeveelheid textielafval die op stortplaatsen terechtkomt, te verminderen. Gerecycled katoen wordt gebruikt in verschillende producten, waaronder streetwear-kleding, en wordt beschouwd als een duurzamere optie dan conventioneel katoen.

Een ander alternatief voor biologisch katoen is bamboekatoen. Bamboe is een snelgroeiende en hernieuwbare plant, waarvan een verscheidenheid aan textiel kan worden gemaakt, waaronder kleding. Bamboekatoen is zacht, ademend en van nature antibacterieel en vereist geen gebruik van pesticiden of synthetische meststoffen om te groeien. De bamboe-katoenteelt is ook minder waterintensief in vergelijking met de conventionele katoenteelt en helpt ook om de CO2-uitstoot te verminderen. Een van de meest gebruikelijke processen om bamboevezels in textiel te veranderen, is echter door middel van een chemisch proces, dus het is belangrijk om te zoeken naar textiel gemaakt van biologisch geteelde bamboe.

Het is vermeldenswaard dat elk alternatief zijn eigen voor- en nadelen heeft en dat het belangrijk is om te zoeken naar certificeringen, zoals Global Recycled Standard (GRS) of Oeko-Tex om de duurzaamheid en kwaliteit van het product te garanderen.

Conclusie:

biologisch katoen is een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor conventioneel katoen. De voordelen zijn onder meer een lage impact op het milieu, verminderd gebruik van water en energie, het ontbreken van giftige chemicaliën, de verbetering van het leven van boeren en betere alternatieven voor streetwear-mode. Door kleding van biologisch katoen te kiezen, kunnen consumenten duurzame landbouwpraktijken ondersteunen, het milieu beschermen en veiligere werkomstandigheden voor boeren bevorderen.

References:
(1) Environmental Science & Technology. “Life Cycle Assessment of Organic Cotton: A Comparative Study of Conventional and Organic Cotton Cultivation Systems.”
(2) “Organic cotton: An overview and future prospects”. Journal of Cleaner Production.
(3) Global Organic Textile Standard

Picture of Beau Scheepens

Beau Scheepens

Recente posts
Follow Us
Inspiration
Populaire keuzes

Sign up for our Newsletter