Waar herken je duurzame kleding aan?

Het is geen geheim dat de mode-industrie een grote ecologische voetafdruk heeft. Echt duurzame kleding is moeilijk te herkennen. Van water- en energieverbruik tot chemische vervuiling, fast fashion is een van de grootste boosdoeners als het gaat om de opwarming van de aarde. Maar niet alle kleding hoeft onduurzaam te zijn. Met een paar slimme winkeltips en -trucs kun je je ecologische voetafdruk helpen verkleinen en er toch modieus uitzien. Laten we eens kijken hoe je duurzaam kunt winkelen zonder aan stijl in te boeten.

Weet wat u koopt

De eerste stap in duurzaam winkelen is weten waar je kleding vandaan komt en waar het van gemaakt is. Is het materiaal biologisch? Is het duurzaam geproduceerd? Worden de arbeiders eerlijk behandeld? Als je het antwoord op deze vragen niet weet, is de kans groot dat je iets koopt dat niet duurzaam is. Doe vooraf wat onderzoek zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over welke kleding je wilt kopen.

Het productieproces is een andere belangrijke factor als het gaat om duurzame kleding. Het is belangrijk om na te gaan welke processen een bedrijf gebruikt en of het duurzaamheidsinitiatieven heeft genomen, zoals energiebesparende maatregelen of inspanningen voor waterbesparing. Bedrijven moeten ook een duidelijk beleid inzake arbeidspraktijken hebben en ervoor zorgen dat hun werknemers veilige omstandigheden en eerlijke lonen hebben. Daarnaast moeten bedrijven transparant zijn over hun toeleveringsketen, zodat klanten weloverwogen beslissingen kunnen nemen over de producten die ze kopen en wie ze maakt.

Koop kwaliteit, geen kwantiteit

Als het om duurzame kleding gaat, is kwaliteit altijd belangrijker dan kwantiteit. Overweeg te investeren in artikelen van hogere kwaliteit, gemaakt van duurzame materialen zoals wol of katoen, in plaats van kleding te kopen van goedkope synthetische stoffen die niet langer dan een seizoen of twee meegaan. Op die manier gaat uw kleding langer mee en hoeft u minder vaak nieuwe stukken te kopen. Bovendien promoten veel kwaliteitsmerken duurzaamheid in hun productieproces en gebruiken ze waar mogelijk biologische materialen.

Denk bij het kopen van duurzame kleding liever aan de lange termijn dan aan de korte termijn. Artikelen van hoge kwaliteit kosten op voorhand misschien meer, maar ze gaan vaak langer mee dankzij een betere constructie en betere materialen, wat betekent dat je ze lang niet zo vaak hoeft te vervangen als goedkope artikelen die helemaal niet zo lang meegaan – een win-win situatie in termen van kostenbesparing en minder afval! Bovendien kun je overwegen om kleding te huren in plaats van elk seizoen nieuwe te kopen; zo krijg je toegang tot merkkleding zonder het schuldgevoel dat gepaard gaat met het kopen van iets nieuws elke keer dat je een nieuwe outfit nodig hebt!

Kijk naar stofbronnen

Een van de belangrijkste aspecten waarmee je rekening moet houden als je duurzame kleding zoekt, is waar de stof vandaan komt. Het is belangrijk om te onderzoeken hoe en waar een bedrijf zijn stoffen vandaan haalt, omdat dit je een goede indicatie geeft van hoe milieuvriendelijk ze zijn. Biologisch katoen is bijvoorbeeld een uitstekend alternatief, omdat het minder water en minder pesticiden gebruikt dan gewoon katoen, waardoor het veel milieuvriendelijker is.

Hoogwaardige stoffering hoeft  niet zo snel te worden vervangen en kan tijdens het productieproces milieuvriendelijker worden gemaakt door milieuvriendelijk materiaal zoals biologisch katoenzaad of GOTS-gecertificeerd (Global Organic Textile Standard) textiel.Kijk ook uit naar gerecyclede stoffen zoals gerecycled polyester, dat wordt gemaakt van plastic flessen na gebruik. Dit vermindert niet alleen de hoeveelheid afval, maar vereist ook minder middelen om te produceren dan traditionele materialen.

Huren in plaats van kopen

Een andere goede manier om duurzame kleding te winkelen is door kleding te huren in plaats van te kopen. Veel online bedrijven bieden verhuurdiensten aan waarbij je designerkleding kunt huren voor een fractie van de winkelprijs, voor een week of zelfs een maand indien nodig! Dit betekent dat mensen, in plaats van kasten vol met zelden gebruikte items, alleen de items kunnen kiezen die ze nodig hebben voor speciale gelegenheden en ze kunnen terugbrengen als ze er klaar mee zijn – wat de hoeveelheid afval aanzienlijk vermindert.

Duurzame kleding winkelen betekent niet dat je moet inleveren op stijl – het vergt alleen wat kennis en inspanning van je kant. Door onderzoek te doen voordat u aankopen doet, te investeren in artikelen van hogere kwaliteit en te overwegen om te huren in plaats van te kopen, kunt u ervoor zorgen dat uw garderobe zowel stijlvol als duurzaam is. Met deze tips in gedachten wordt duurzame kleding winkelen misschien wel een van je favoriete bezigheden.

Picture of Beau Scheepens

Beau Scheepens

Recente posts
Follow Us
Inspiration
Populaire keuzes

Sign up for our Newsletter