Hoe duurzaam is de kledingindustrie?

Een T-shirtje voor 5 euro, 10 paar sokken voor 10 euro en een zomers jurkje voor nog geen tientje. Het lijkt tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld te zijn, maar heb jij je wel eens afgevraagd hoe het mogelijk is dat jouw kleding zo ontzettend goedkoop is? Natuurlijk is het goed voor jouw portemonnee, maar is deze prijs eigenlijk wel realistisch voor kleding? Het eerlijke antwoord is: nee. Kleding kan onmogelijk zo goedkoop zijn zonder dat er iemand in de productieketen voor betaalt. En het is overduidelijk dat wij er geen cent te veel voor betalen.

Fast fashion uitgelegd

Fast fashion is een term die wordt gebruikt om goedkope kledingcollecties aan te duiden die snel worden geproduceerd door winkeliers om te reageren op de meest recente trends. Deze kleding is meestal gemaakt van goedkopere materialen en wordt tegen een lagere prijs verkocht dan designer- of traditionele winkelkleding. De fast fashion wereld staat bekend om zijn vermogen om populaire stijlen en ontwerpen snel te kopiëren, waardoor consumenten trendy kleding tegen een lagere prijs kunnen kopen. Maar de snelheid van productie en consumptie is bekritiseerd voor het bijdragen aan milieuproblemen en arbeidsproblemen.

De kleding die nu in de rekken hangt van grote modeketens zijn vaak fast fashion. Het is fast fashion omdat het supersnel gemaakt is, snel geconsumeerd wordt en ook heel snel weer uit de mode is. De trends volgen elkaar in razend tempo op. Een doorsnee kledingwinkel heeft in plaats van 4 seizoenen met nieuwe collecties gemiddeld elke week nieuwe kleding in de rekken hangen. Dit kunnen ze doen omdat er meer dan genoeg vraag naar is. De gemiddelde persoon koopt tegenwoordig namelijk maar liefst 36 nieuwe kledingstukken per jaar. Helaas wordt deze nieuwe kleding doorgaans maar 7 keer gedragen voor het achterin de kast belandt of bij het textielafval wordt ingeleverd.

Hoe duurzaam is de kledingindustrie nu eigenlijk

Ons consumentisme houdt dit systeem overduidelijk in stand, maar laten we ook de verantwoordelijkheid van de kledingindustrie niet over het hoofd zien. Aanbod creëert tenslotte ook vraag en voor aanbod wordt goed gezorgd. Grote modeketens hebben hun productieketen zó opgezet dat er continu in sneltreinvaart wordt gewerkt aan nieuwe collecties. De nieuwe ontwerpen worden in fabrieken in Bangladesh, China en Taiwan massaal geproduceerd. De reden dat er voor deze regio’s en deze fabrieken wordt gekozen is omdat de productiekosten veel lager liggen dan in Europa. De arbeiders in deze fabrieken doen dit werk doorgaans onder onveilige omstandigheden tegen een ontzettend laag loon. Er is vaak geen alternatief voor deze arbeiders en daarom riskeren ze hun welzijn en veiligheid voor onze kleding.

Milieuvervuiling op grote schaal

De werkomstandigheden van deze arbeiders zijn gevaarlijk, maar ook de materialen waar mee wordt gewerkt zijn een gevaar voor de gezondheid. Wist je bijvoorbeeld dat onze kleding vol zit met schadelijke chemicaliën? Zware metalen worden gebruikt voor het kleuren en wassen van de kleding en diverse gevaarlijke kleurstoffen worden toegepast om onze kleding te behandelen. Deze stoffen zijn ontzettend onveilig om mee te werken, maar zorgen ook voor vervuiling van het milieu. Door het wassen en verven van de kleding wordt de watervoorziening in de regio continu vervuild. Dit tast het milieu aan, maar ook het drinkwater van de lokale bevolking. Bovendien wordt er ontzettend veel water verbruikt bij de productie van onze kleding. De kledingindustrie is de op één na grootste verbruiker van water ter wereld.

De plastic soep

Naast de watervervuiling en het grootschalige waterverbruik draagt de kledingindustrie ook op grote schaal bij aan de problemen rondom de plastic soep in de oceaan. Onze synthetische kleding, gemaakt van polyester, nylon en acryl, geven namelijk plasticvezels af. Tijdens de productie belanden deze microvezels in het milieu, maar ook tijdens het dragen en wassen van de kleding belasten we onze planeet verder. Er wordt op grote schaal gebruik gemaakt van synthetische stoffen in de kledingindustrie. Het is tenslotte goedkoop en eenvoudig te bewerken en het is één van de redenen waarom de kleding zo goedkoop in de winkels hangt.

Wat kun jij doen?

Als je de nadelige effecten van fast fashion zo opgesomd ziet staan, is voor veel mensen de conclusie dat dit niet langer zo kan. Die leuke outfit is al dit leed en al deze vervuiling simpelweg niet waard. Maar wat kunnen wij nu doen aan deze misstanden?

Als consument heb je meer invloed dan je denkt. Je draagt tenslotte jouw waarden uit met jouw aankopen. Door actie te ondernemen, anders te shoppen en bewustzijn te creëren, draag jij bij aan een betere kledingindustrie. Word deel van de oplossing en:

  • Koop minder nieuwe kleding en zorg goed voor jouw aankopen
  • Koop van kledingmerken met erkende duurzaamheidslabels
  • Vermijd fast fashion winkels
  • Word lid van een kledingbibliotheek of doe mee aan een kledingruil
  • Kies voor fair fashion merken die met oog voor mens, dier en milieu werken
  • Vermijd kleding van synthetische materialen
  • Kijk een documentaire als ‘The True Cost’ om meer te leren over de kledingindustrie
  • Vraag op social media #whomademyclothes aan jouw favoriete modemerk
  • Roep jouw vrienden, familieleden en volgers op om bewuster te shoppen
Picture of jordi

jordi

Recente posts
Follow Us
Inspiration
Populaire keuzes

Sign up for our Newsletter